maanantai 16. syyskuuta 2013

Kesäkauden välinetoilailutilasto, pt. 2/2



KESÄKAUDEN 2013 VÄLINETOILAILUTILASTO: OSA 2 - PALLO
(päivitetty viimeksi 2.9. klo 13:16)


Pallo vesistössä: III
Pallo puussa: I
Pallo suussa: II
Pallo katolla:
Pallo muussa ei-tarkoituksenmukaisessa paikassa: IIIII IIIII IIIII IIIII  IIIII IIIII II
Pallo muussa ei-tarkoituksenmukaisessa, mutta kuitenkin välittömän vaaratilanteen ja mahdollisen hengenvaaran aiheuttavassa paikassa: I



Muita tutkimusryhmämme tekemiä huomioita:
- Pallon, samoin kuin vanteenkin, saa varmimmin kiinni, jos pitää silmät auki kiinnioton aikana.
- Pallotekniikan treenaaminen vesistön välittömässä läheisyydessä ja/tai autotien vieressä tehostaa reaktionopeusharjoittelua huomattavasti.
- Myös joukkueen valmentajan reaktionopeus paranee toistuvan puisto-palloharjoittelun myötä merkittävästi, erityisesti silloin kun harjoituspaikkana toimii mäkinen nurmialue, jonka alapuolella kulkee autotie.
- Myös voimistelijoiden virheelliset kiinniotot (ns. pudotukset) vähenevät merkittävästi lammen rannalla ja ajoradan varrella harjoiteltaessa.
- Napakasti pallon pintaan suunnatulla potkulla (tai vauhdikkaalla jalanheitolla ja oikeaoppisella sisäterän käytöllä) saa pallon aika vikkelästi liikkeelle.
- Alamäessä pallo vierii huomattavan paljon nopeammin kuin ylämäessä.
- Jos alamäki päättyy aitaan, pysähtyy pallon eteneminenkin yleensä aitaan.
- Mikäli aidassa kuitenkin on reikä, vaistoaa pallo sen, ja vierii maksimaalisella nopeudella suoraan sitä kohti riippumatta a.) siitä, missä pallo on karannut käsittelijänsä hyppysistä ja b.) siitä, paljonko pallo joutuu poikkeamaan luonnolliselta reitiltään ja alkuperäisestä kurssistaan.
- Mikäli aidassa on reikä, päätyy pallo sen kautta autotielle noin 93% tapauksista.
- Noin 7% tapauksista pallon omistaja on palloaan nopeampiliikkeinen, ja ehtii pysäyttää karkumatkan juuri ennen pallon (ja usein myös sen perässä kirmaavan voimistelijan) päätymistä ajoradalle.
- Joskus pesäpallotyyppinen syöksy (HUOM! Ei siis voimistelusyöksy!) pallon perään saattaa olla todella paikallaan pakoon vierivän pallon pysäyttämiseksi.
- Joskus samantyyppistä syöksyä saattaa joutua käyttämään myös voimistelijan pysäyttämiseksi.
- Syöksypysäytystä emme kuitenkaan suosittele silloin, kun syöksyn laskeutumisalustana toimii autotie tai asfaltoitu tiealue ylipäänsä.



P.S. Vielä viiden tähden vinkki valmentajille: 
Varmin tapa pysäyttää pallonsa perässä kohti autotietä juokseva voimistelija on joko
a.) napata pallo itse kiinni ennen sen päätymistä autotielle (suositeltavin vaihtoehto),
b.) potkaista pallo ja/tai sen perässä juokseva voimistelija sivuun autotielle johtavalta kurssilta
tai c.) vetää keuhkot täyteen ilmaa ja huutaa mahdollisimman kovalla äänellä selkeä ohje, kuten: "ÄLÄ JUOKSE AUTOTIELLE!". Perusteluja kaipaavalle, kapinahenkiselle tai muutoin epävarmuuden kourissa painiskelevalle voimistelijalle voi huutaa perään vielä loppukaneetin lisäselvityksineen: "ÄLÄ JUOKSE PALLON PERÄSSÄ TIELLE - MINÄ MENEN!"

P.P.S. Kuvissa esiintyviä eläimiä tai lähiympäristön ihmisiä ei vahingoitettu kuvausten eikä harjoitusjakson aikana. (Paitsi Elmaa kerran kahdesti - ja silloinkin vahingossa.) Kaikki osallistujat selviytyivät kesäkauden harjoituksista hengissä ja ilman pysyviä fyysisiä vammoja.

2 kommenttia: